Friday, June 1, 2012

Alhamdulillah :) Syukur Ya Allah!

Hi2! Maaf dah lama tak update entry. Alhamdulillah pada 18hb yang lalu, aku disahkan hamil 7 minggu! Syukur Ya Allah! ♥ Dari awal aku dah jangkakan. Cuma bila badan mula lemah, tekak mual dan loya aku pergi ke Klinik Kesihatan untuk membuat pemeriksaan. Alhamdulillah UTP positive! Dan 18hb yang lalu juga aku ke Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah untuk melakukan scan. Alhamdulillah. Ada satu degupan jantung yang kelihatan! ♥


Kalau ikot size scan baby dah 8 minggu. Tapi ikot due last period baru 7 minggu :) Alhamdulillah. Today baby dah 9 minggu! Semalam check up di Klinik Kesihatan Bangi untuk kedua kalinya. Doktor pun buat scan dan alhamdulillah everything ok! :) Tak lama lagi masuk ke trimester kedua. Semoga dipermudahkan segalanya! Aminnn!

Trimester pertama memang memenatkan. Aku tak mengalami morning sickness. Tapi, evening sickness! Asal petang bawak ke malam, mula laa mual dan loya. Muntah? Hhheee Little Princess tukang gosok-gosok belakang badan aku! TQ sayang! ♥ Bila malam, tidur selalu tak selesa. Kadang-kadang nak kena gosok perut baru terlena. Selalunya encik suami laa yang tukang gosok-gosok! Hahahaa ;p

Apa-apa pun, korang doakan yang terbaik untuk aku yerrr. Jauhkan baby dari segala penyakit, sempurnakan sifatnyaa. Dan permudahkan segala urusan kehamilanku sehingga keakhirnyaaa! Aminnnn! ♥


Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Perkembangan fetus semasa trimester pertama - 8 minggu




Tahniah! Embrio anda sekarang bergelar fetus, yang bermakna "zuriat". Uterus anda merengang untuk memuatkan penghuni baru ini, yang sekarang berukuran sekitar 0.6 inci / 1.6 sentimeter. Banyak perubahan yang berlaku pada minggu ini - ekor embrio telah hilang dan semua organ, otot dan saraf mula berfungsi. Sekarang tangan boleh dibengkokkan di pergelangannya dan jari kaki yang berselaput dahulu beransur hilang. Kelopak mata mula menutupkan mata.

Kehamilan anda mula menukar bentuk badan anda juga. Payudara anda mungkin membesar sehingga anda memerlukan bra yang boleh menyangga dengan lebih kuat daripada bra lama. Anda akan menyedari yang ukuran pinggang anda mula bertambah sehingga anda terpaksa menyimpan jean kegemaran anda sehingga tahun depan. Jika anda banyak meminum air yang mengandungi flourida - lapan gelas atau lebih sehari - anda sudah tentu mendapat cukup flourida dan ini akan mengintegrasikan kalsium dan fosforus dengan kukuh ke dalam gigi dan tulang bayi anda yang sedang berkembang itu.


Sumber: Ratuhati.com & Baby Center


Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Thursday, May 17, 2012

Perkembangan fetus semasa trimester pertama - 7 minggu




Sekarang panjang embrio dalam setengah inchi / 1.25 sentimeter, saiz sebiji anggur dan ia mempunyai jari tangan dan kaki yang jelas, namun berselaput. Ia seakan-akan biji kacang yang berlompat-lompat, memecut dan berhenti, kemudian memecut semula. Hati bayi terus mengeluarkan jumlah sel darah merah yang banyak sementara menunggu sumsum mengambil alih peranan ini.

Minggu kelapan menandakan permulaan tahap perkembangan yang amat giat. Antara minggu ini dan minggu ke-20. Bayi anda membesar dengan pantas dan bahagian tubuh badan yang terbentuk semasa minggu-minggu pertama kehidupannya (seperti jantung dan otak) mula berkembang dan menjadi lebih khusus dan rumit. Pada masa ini, gigi dan lelangit sedang membentuk, manakala telinga terus berkembang. Kulit fetus amat nipis dan saluran darah jelas ternampak.

Anda sekarang berada dalam geliang-geliut trimester pertama, dimana ramai wanita merungut tentang ketidakselesaan dan sakit-sakit. Anda mungkin tak dapat menahan muntah sebab anda sedang menghadapi mabuk hamil, sebahagian akibat daripada hormon-hormon kehamilan dalam badan anda. Anda mungkin terasa hendak kencing lebih kerap dari biasa - uterus yang berkembang menekan pundi kencing anda dan hormon juga menjejaskan imbangan cecair dalam badan anda. Semua ini akan berkurang apabila kehamilan anda berlanjutan.


Sumber: Ratuhati.com & Baby Center



Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Wednesday, May 16, 2012

Wordless Wednesday #5


Especially buat Guru-Guruku di Tadika Perpaduan Sungai Ramal, SK Leftenan Adnan Sungai Ramal Luar, SRA Rahmaniah Sungai Ramal Luar, SMK Jalan Bukit Kajang, SM Jalan 3 Bandar Baru Bangi & Kolej Komuniti Hulu Langat! Juga kepada semua yang bergelar Guru di seluruh Malaysia, SELAMAT HARI GURU! Jasamu dikenang! ♥



Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Monday, May 14, 2012

Crumble Class with Kak JueMell ;)

Hi2! Last Saturday aku pergi class beads secara personal dengan kak JueMell di butiknya di Seri Kembangan! Class yang bermula jam 10 pagi berakhir pada jam 5.30 petang :) Seriously, ni la class manik yang paling enjoy! Hehehee kak Jue sangat-sangat laa friendly orangnyaa! Pelbagai cerita yang kami sembangkan sepanjang class selama 7 jam setengah tuu :D Bukan setakat tips manik and tutorial. Pelbagai cerita laa! Hehehee ;)

Aku jumpa kak Jue ni thru blog. Selama ni dok tengok hasil kerja kak Jue dari blog dia :) Superb! So kebetulan last Saturday aku free dan niat untuk ke class kak Jue dah simpan lama. Aku sms kak Jue on last Thursday untuk conformkan kedatangan aku :)

Pagi Sabtu tu encik suami hantar, agak lewat. Sebab tak jumpa alamat. Hehehee! Dah call kak Jue, akhirnya jumpa Butik Juemell Collections yang terletak di Putra Walk, Seri Kembangan ;) Sampai-sampai kak Jue dah sediakan sarapan pagi. Makan roti je dah mencukupi untuk aku. Dan aku mulakan class aku hari itu :)

Ni la teknik manik atau contoh manik yang akan diajar oleh kak Jue :) Manik Crumble.


Aku mula dengan membuat teknik yang bawah sekali dahulu :) Dan inilah hasil dari jari jemariku! :D


Lepas tu jam menunjukkan hampir 1 tengahari. Kak Jue ajak lunch :) Tadi time dok sibuk buat manik yang 1st tu. Kak Jue and asisstant dia 2 orang sibuk jugak masak untuk lunch! Kak Jue masak kari Sardin, telur dadar & sayur campur! 1st time makan kari Sardin! Memang woww! Hehehee ;)

Thanks kak Jue untuk lunch yang sedap tuuu! Hehehee! Sambil makan sambil borak. Dah makan rehat kejap. Jam 2 petang sambung balik class :) Continue belajar manik yang ke 2 pulak. Yang ni sedikit senang. Maybe sebab dah tau kot! Hehehee! Cantikkan? ;)

OK last sekali aku belajar buat manik pada lace! ;) Sangat-sangat cantik! Tak sabar nak buat pada baju sendiri! Hehehee :D

Dan kak Jue juga ada bagi bonus untuk class aritu. Kak Jue ajar teknik bracelet! ;) Pun cantik. But aku tak sempat siapkan smpai abis. Dan tak sempat nak amek gambar sebab encik suami dah sampai dan mau pulang ke bengkel segera sebab ada customer menunggu! Hhheeee ;p Sebelum balik kak Jue hidangkan aku dengan menu minum petangnya, bubur jagung! Sedap! TQ kak Jue! Siap tapaukan untuk encik suami saya lagi. Hehehee :D

Sebelum balik sempat la aku bergambar dengan kak Jue dan hasil class hari tu! ;) Terselit jugak Little Princess kat sebelah kami. Hehehee :D Btw, TQ kak Jue untuk ilmu yang diajarkan. I'm very enjoy! ;)

Kalau korang nak tengok hasil manik kak Jue ataupun nak join class yang diadakan, korang boleh terus ke blog kak Jue, JueMell Manik.



Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Friday, May 11, 2012

Tips mengatasi mual & muntah (morning sickness) saat hamil.


Gejala mual dan muntah (morning sickness) adalah hal yang paling sering dialami oleh ibu yang hamil, terutama terjadi pada awal-awal kehamilan atau pada trimester pertama. Mual dan muntah ini disebabkan oleh adanya perubahan hormon yang terjadi pada ibu hamil. Selain itu, mual dan muntah terjadi apabila ibu mencium aroma makanan tertentu.

Walaupun mual dan muntah akan hilang dengan sendirinya ketika kehamilan memasuki trimester ke dua, namun mual dan muntah patut diwaspadai. Mual dan muntah dapat menyebabkan kekurangan gizi baik pada ibu hamil maupun janin yang dikandungnya. Trimester pertama merupakan masa kritis dimana janin berada dalam tahap awal pembentukan organ-organ tubuh. Jika janin mengalami kekurangan gizi tertentu, pembentukan organ yang sempurna dapat mengalami kegagalan. Selain itu, janin juga berisiko lahir dengan berat badan yang kecil.


Tips mengatasi mual & muntah:
→ Makan dalam jumlah sedikit tetapi sering. Jangan makan dalam jumlah atau porsi yang banyak hanya akan membuatkan anda bertambah mual. Berusahalah makan sewaktu anda dapat makan, dengan porsi yang kecil tetapi sering.
→ Hindari makanan yang berlemak, berminyak dan terlalu pedas.
→ Makan makanan yang tinggi karbohidrat dan protein yang dapat membantu mengatasi rasa mual anda seperti roti, kentang, biskut dan lain-lain. Perbanyakan buah dan sayuran.
→ Di pagi hari, sewaktu bangun dari tidur jangan terburu-buru bangun. Cubalah duduk dahulu dan baru perlahan-lahan berdiri dan bangun. Bila anda merasa mual ketika bangun tidur, sediakanlah snack atau biskut dekat dengan tempat tidur anda agar anda dapat memakannya sebelum anda berdiri.
→ Hindari makanan yang mengandungi aroma yang akan membuatkan anda mual dan muntah.
→ Minumlah segelas teh hangat untuk mengatasi gangguan mual dan muntah.
→ Minum yang cukup untuk menghindari dehidrasi akibat muntah. Minumlah air putih ataupun jus. Hindari minuman yang mengandungi kafein dan karbonat.
→ Perbanyakan makanan yang banyak mengandungi vitamin B6 seperti pisang, avokad, beras atau sereal.
→ Istirehat yang cukup juga dapat mengatasi rasa mual dan muntah.


Sumber: infoibu.com


Click sini untuk lain-lain Info Kehamilan :)


Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Thursday, May 10, 2012

Endless Love! ;)

Hi2! Ni laa hobi terbaru aku, menonton drama Filipina bersiri, Endless Love! Dibintangi oleh hero dan heroin Filipina yang sangat-sangat aku minati, Dingdong Naas sebagai Johnny dan Marian Rivera sebagai Jenny! Dibawah arahan Mac Alejandre, drama 38 siri ini disiarkan di TV3 pada setiap hari Isnin hingga Khamis jam 3 petang selama satu jam! :D


Sinopsis Endless Love

Johnny dan Jenny membesar sebagai abang dan adik. Kehidupan mereka berubah secara drastik apabila Jenny mengetahui bahawa dirinya telah bertukar dengan adik kandung Johnny yang bernama Shirley sewaktu dilahirkan, mereka dipisahkan. Keluaga Johnny telah berhijrah ke luar negara dan pulang semula ke negara selepas sedekad. Johnny dan Jenny bertemu kembali tetapi Johnny sudah bertunang manakala Jenny dicintai Andrew.

Andrew seorang pemuda yang nakal dan juga pemilik hotel tertarik dengan kecantikan Jenny dan merasakan Jenny lah gadis yang sejati yang telah berjaya mengubah hidupnya menjadi lebih baik.

Namun, masalah mula timbul apabila Johnny dan Jenny tidak dapat membendung perasaan rindu dan kasih sayang antara mereka. Hubungan akrab antara Johnny dan Jenny kini bertukar menjadi cinta. Johnny serba salah kerana dia sudah mempunyai tunang dan berusaha menyembunyikan perasaan cintanya kepada Jenny. Manakala Jenny juga sudah mempunyai Andrew.

Jenny menghidapi leukemia, yang mana akhirnya semua yang memusuhi Jenny telah mula menyayanginya termasuk Shirley. Johnny dan Jenny akhirnya berkahwin. Jenny yang menderita penyakit leukemia akhirnya meninggal dunia.

Jenny sempat meninggalkan sekeping surat kepada Johnny, ibubapa angkat dan ibubapa kandungnya. Semasa pengebumian Jenny mereka membaca surat tersebut. Apakah isi kandungan surat tersebut? Saksikan Endless Love di TV3! ;)



Sumber: Google

Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Perkembangan fetus semasa trimester pertama - 6 minggu




Saiz embrio sebesar kacang dhal di minggu ini. Sekiranya anda boleh melihat ke dalam tubuh anda, anda akan mendapati bahawa kepala fetus lebih besar daripada badannya. Raut muka embrio sedang membentuk dan terdapat bintik hitam di mana matanya patut berada, juga terdapat pembukaan-pembukaan di tempat lubang hidung dan juga lubang-lubang yang menandakan telinga.

Kudup-kudup membonjol menjadi lebih kelihatan sekarang dan menjadi tangan dan kaki. Tangan dan kaki embrio seakan-akan dayung. Perkembangan lain termasuk pertumbuhan kelenjar pituitari dan gentian otot. Anda belum dapat mendengarnya, tapi jantung (yang kini terbahagi kepada kamar kanan dan kiri) berdenyut sekitar 150 denyut - per minit - dua kali ganda kadar denyutan jantung anda.

Pada pertengahan minggu ini, embrio mula membuat pergerakan-pergerakan pertamanya. Walau bagaimanapun, anda terpaksa menunggu sehingga satu masa pada trimester kedua sebelum dapat menikmati sensasi dari sesi-sesi senaman bayi anda.


Sumber: Ratuhati.com & Baby Center



Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Wednesday, May 9, 2012

Poached Salmon IKEA! :D

Hai2! Last Sunday aku kan dekat Damansara bersama encik suami, Little Princess & adik-adik ipar kuuu, Nurul & Aniss! Hehee ;) Alang-alang dah ada dekat Damansara plan nak makan IKEA Meatball dah memang ada. So, selepas menghabiskan masa bersama D'Adza kami straight ke IKEA.

Dah sampai IKEA jalan-jalan dulu, kasi cuci mata plus bagi semangat dekat encik suami untuk tengok susun atur & perabot-perabot yang ada supaya lekas-lekas membeli rumah idaman! Hahahaa :D Tapi sedikit pelik, sepanjang dalam IKEA tu. Encik suami asyik tengok katil budak! Hehehee bagus-bagus! ;D

Dah habis pusing dalam IKEA tu, kami ke IKEA Restaurant & Cafe! Dengan satu tujuan, nak makan Meatball! Hahaaa ;)

Aku, Little Princess and Aniss pergi beratur beli makanan. Nurul pergi carik table. Encik suami pulak keluar sekejap dari IKEA untuk smoking. Hhhheee :D Dah sampai turn untuk order makanan, tetiba jer mulut aku cakap Poached Salmon 1 plate! Aaiikk? Bukan nak makan meatball ker? Huhuu! Actually since Saturday tu aku nak sangat makan ikan Salmon! Tu yang bila tang order tu tak pikir dah. Terus cakap jer Poached Salmon! Hahahaa :D Yang lain semua makan Meatball! Termasuk laa Little Princess! Hheee ;)

Mereka berdua ni lah adik ipar kuuu! Hehehee :D From left: Aniss & Nurul! ♥

See! Hahaa nampak agak kelaparan encik suami dalam gambar ni kannnn! Hahahaa :D

Ahaaa! This is mine! Sedap! Poached Salmon! Yuummmyy! :D

Setelah kenyang dan semua mula keletihan, kami beransur pulang ke Bangi :) Best-best! Hehehee a lots of tenkiuu to encik suami sebab belanja makan Salmon Poached tuuu! Dah tak ngidam makan Salmon dah! Hahaa ;p Apa-apa pun tenkiuu yer abang! Love u! *Mmmuuahhh!




Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Wordless Wednesday #4


Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Monday, May 7, 2012

Perkembangan fetus semasa trimester pertama - 5 minggu



Anda mungkin tidak kelihatan hamil pada masa ini, namun, jantung embrio yang lebih kecil dari biji kaskas, sudah mula berdenyut dan mengepam darah. Jantung mula membahagi kepada kamar-kamarnya dan dalam sedikit masa akan mendapat ritma denyutan yang baik. Panjang embrio lebih kurang suku inci / setengah sentimeter dan rupanya lebih mirip berudu daripada manusia. Ia membesar secara memecut pada minggu ini.

Organ utama seperti ginjal dan hati mula muncul. Tiub saraf yang menyambungkan otak dan korda spina, akan tutup pada minggu ini. Anggota bawah bayi mula tumbuh - ini akan menjadi tangan dan kaki bayi anda. Usus sedang berkembang dan apendiks bertempat diruangnya.

Dibawah pembukaan yang akan menjadi mulut bayi anda, lipatan-lipatan kecil muncul yang menjadi leher dan rahang bawah bayi. Seawal minggu ini, raut muka sudah mula terbentuk. Lubang hidung lebih kelihatan dan versi terawal retina mata mula timbul.


Sumber: Ratuhati.com & Baby Center



Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Two day's at Damansara with D'Adza!

Hai2! I'm too tired today. Sepanjang hari dekat luar. Today bengkel tak bukak. Encik suami isytihar cuti! Hahahaa! :D Bangun tidur, siap-siap, amek my sista in law, Aniss dan keluar ke Cheras amek another one my sista in law, Nurul, untuk dibawa ke Kota Damansara ;) My MIL ada catering untuk wedding dekat Cheras. Nurul ni pergi membantu my MIL. Tapi nak jugak ikot akak ipar dia ni merayau! Hahaa! :p Nasib baik dapat makan nasi minyak bagai. Kenyang! Hheeee

Dah amek Nurul terus straight ke Kota Damansara. Ikot highway DUKE! Punya laa jauh highway tuuu -.- Ikot GPS punya pasal laa nihh. Hahaa. Takpe. Encik suami drive! ;p Actually tujuan nak ke Kota Damansara sebab nak ke booth D'Adza (my favourite live band) di Red Carpet, The Strands, Kota Damansara dan ke IKEA nak makan meatball! Hahaa :D

Semalam (Sabtu) pun pergi Damansara. Singgah di booth D'Adza. Tapi sampai lewat. Pukul 5 lebih macam tuu. Dan dorang pun dah kemas-kemas! Tapi main point pergi semalam sebab nak suprise kan Nurul! Birthday dia 5 May. D'Adza dah abis contract dekat Concorde Hotel Shah Alam. So tak dapat nak celebrate dengan diorang. Apa yang mampu aku buat, just adakan D'Adza sekali on Nurul's important day! ;) Yang penting, Nurul speechless bila akak-akak tu ada ok! ;)

Kitorang lepak dekat Teh Tarik Place, The Curve! Yang ada kak Tuty, kak Rina and her cousin, kak Kina. Diorang belanja minum! Sepatutnya birthday girl je la kan. Ni abis semua diorang belanja! -.- Hadoiiii! Susah ini macam! Yang bawah ni gambar semalam! Encik suami tukang amek gambarnyaa. Little princess merajuk time ni. So dia takde dalam gambar! Hahaa! :D Anyway, Happy Belated Birthday Nurul Aznee! ♥ Birthday present dah bagikannn? Hahaa!

Dan hari ni, sampai-sampai jer kami terus beli apa yang kami nak. Takot nanti dok sembang jerr orang lain datang beli, dah nganga! Hahaa! Dah la murah-murah, memang cepat laa abisnyaa! ;)

Macam ni la situasinya dekat booth tu! Ramai orang kaaannn! ;)

Oouhh padanla ramai orang! Ada Awie dengan Fizz Fairuz dekat situ! Sempat amek gambar dengan Awie jerr. Sebab mula-mula taknak bergambar. Tetiba jer nak kannn! Hahahaa :D Time tu Fizz Fairuz dah pulang! ;)

Kami memang plan nak lepak je dekat situ sampai pukul 6 petang macam tu. Sebab kami sampai pun dah pukul 3 lebih. So lepak kat restaurant belakang booth tu jerr. Encik suami menghabiskan masa dengan melayan internet. Kami bertiga ni, sekejap berdiri, sekejap duduk! Hahaa! ;p Dania jugak happy. Today adik beradik D'Adza semua datang! Time mula-mula sampai, kak Ida ada. Then, kak Yan, abang Tengku dengan anak-anak diorang, Nadhirah & Nabila! Pastu Emie and her husband. Last sekali Edie & his girlfriend! Waaahh meriah. Mak diorang pun ada tauu! ;)

Little Princess pun sakan main dengan anak kak Yan, Nadhirah & Nabila! ;)

Kak Yan dengan Nurul :) Dok busy transfer gambar yang sebanyak 600 lebih tuu! Hahaa :D

Then, dah hampir jam 6 petang. Akak-akak D'Adza pun dah mula kemas-kemas booth diorang. Kitorang pun plan untuk beransur dari situ :) Tapi borak punya borak. Sampai akak-akak tu dah siap kemas booth dah. Hahaa! Baru laa semua nak balik kannn! Hhheeee :p Seronok sangat! ;) So, sebelum balik meh ler kita bergambar kenangan dulu! Hhhheeee :D

Actually ada banyak lagi gambar dekat booth ni :) Tapi pada photographer yang lain. Hhheee. Nanti kalau ada gambar lagi, aku uploadkan kat blog OK! ;) Apa-apa pun, sangat enjoy 2 hari bersama D'Adza sistaas! ♥ Ouuh yer, sepanjang di booth tu kami beli sehelai sorang baju yang dijual di booth D'Adza dan beberapa accessories :) Yang bawah ni aku punya. One necklace tu mommy Tuty bagi pada Little Princess! Cantikkan! ♥


Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Saturday, May 5, 2012

Perkembangan fetus semasa trimester pertama - 4 minggu

Hai2! Hari ni nak share lagi info kehamilan ;) Kali ni tentang perkembangan fetus semasa trimester pertama - 4 minggu.




Terdapat bebola sel - yang kini bergelar embrio - sedang membesar dalam uterus anda dan ia telah mencapai saiz sebesar biji kuaci. Ia mempunyai tiga lapisan yang kemudiannya akan bertukar menjadi organ-organ dan tisu-tisu. Di bahagian bawah di sisi kepalanya, terdapat dua lipatan tisu yang akan menjadi telinga bayi.

Tiub saraf - dari mana otak, tulang belakang dan korda spina akan tumbuh - kini membesar di lapisan atas. Jantung dan sistem peredaran mula menjelma di lapisan tengah. Lapisan ketiga mula menempatkan paru-paru, usus dan sistem urinari yang awal. Dalam pada itu, versi awal plasenta, iaitu vilus korioni dan tali pusat, yang menghantarkan makanan dan oksigen kepada bayi anda, sudah mula berfungsi.

Jika anda belum lagi mencuba ujian kehamilan rumah, mengambilnya sekarang akan dapat mengesahkan kehamilan anda. Ada tanda-tanda yang lain yang menunjukkan yang anda itu hamil. Sesudah akan mendapat pengesahan, bolehlah anda menghubungi doktor anda dan membuat janji temu. Penjagaan antenatal yang baik dan konsisten adalah antara cara yang terbaik untuk memastikan yang anda dan bayi anda sihat sepanjang kehamilan anda.



Sumber: Ratuhati.com & Baby Center



Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Friday, May 4, 2012

Wedding Ceremony at Johor Bahru

Hai2! OK kita sambung cerita pasal wedding yang berlaku di JB :) Lepas beredar dari majlis Aedy kami terus ke JB. Perkara pertama yang kitorang buat apabila sampai di JB adalah check-in hotel! Hehehee ;) Mula-mula kami ke Tune Hotel Danga Bay. Full la pulakkan. Sebab tak booking dari awal. So, nasib baik dekat depan Tune Hotel tu ada 2 buah hotel lagi. Kitorang terus pergi ke Kozi Hotel. Alhamdulillah ada 2 lagi bilik kosong. So, disebabkan malas membuang masa mencari hotel-hotel lain. Dan selesa dengan lokasi di Danga Bay kitorang check-in je dekat Kozi Hotel tu! Lagipun nak tidur one night jer. Besok after wedding Nan nak gerak balik dahh ;)

Keesokan harinya selepas bersiap-siap untuk ke wedding Nan kami terus check out. Nan nikah jam 10 pagi. Tapi kitorang check-out jam 10.30 pagi. Hehehee lambat la pulakkan. Sampai jer di Kampung Majidee Baru, Nan selamat bernikah dengan isterinya dengan 2 kali lafaz. Hahaa! Congrats Nan! ;) So ni la wajah ceria Nan selepas selamat melalui frasa yang kebanyakkan lelaki nervous katanyaa. Hahahaa :D


Actually Nan ni adik kawan baik encik suami, Cik Din. Memandangkan Cik Din berada dilaut dan tak dapat balik. Encik suami sebagai kawan baik Cik Din menghadirkan diri di majlis perkahwinan adik Cik Din ;) So sweet kan? Sebab keluargan Nan & Cik Din memang mengenali encik suami dan juga aku. Dari kami bercinta lagi! Hehehehe :D

Seronok berada di majlis perkahwinan Nan ;) Keluarga pengantin perempuan sangat baik dan ramah. Dua kali laa aku makan tanpa segan silu! Hahahaa! :D




Disebabkan Nan bersanding selepas Zohor, dalam jam 2 petang macam tu. So kami decided untuk pusing-pusing disekitar JB dulu. Sementara Nan dan keluarganya duduk berehat di masjid berdekatan :)

Dengan menggunakan sistem GPS yang ada, aku mengajak encik suami dan yang lain-lain ke Laut Stulang berhampiran The Zon. Saja nak bagi Little Princess tengok laut! Hahaaa :D

Dah sampai kat laut dah tentu la turun dari kereta kan? Hehehe bergambar laa ceritanya! Hehehee!


Dan inilah jentera yang membawa kitorang kemana sajaaa! ;)

Dah puas bergambar, jom kita pusing town JB pulak! Hhheee ;) Tengah pusing-pusing jumpa building nihhh. Errkk!

Hahaa! Jangan tak percaya! JB pun ada Komtar macam Penang tauuu! ;) Hehehee!

Dah abis pusing-pusing kat JB. Jam pun hampir 2 petang. So kitorang kembali semula ke majlis perkahwinan Nan! ;) Sampai-sampai jer kompang pun dah get ready and pengantin pun dah standby nak melangkah. Hahaa! Then family Nan ajak join jalan sekali :)






OK dah sampai depan rumah pengantin perempuan ada pulak tol! Hahahaa! :D Lama jugak laaa nak bersoal jawab. Ramai jugak makcik-makcik yang mintak duit tol! Hahahaa :D Habis laa Nan! :p

Bukan takat depan rumah jer kena tol! Nak melangkah masuk kedalam rumah pun kena tol! Hahahaa! Nasib baik yang ni kurang sikit makcik-makciknyaa! Hahahahaa :D

Dah bayar tol nak masuk dalam rumah. Nan kena lagi! Kali ni bersoal jawab pulak nak tengok muka isteri sendiri! Hahahaa :D Kelakar betol laa keluarga pengantin perempuan nihh!

And finally, dapat jugak Nan "bertemu" isterinyaa! Hehehee! Punyaa laa banyak halangankann! ;p

So, bermulalah sesi bergambar di pelamin! ;) Gambar bawah ni gambar keluarga makcik Nan. Adik kepada Mak Nan :)

Yang bawah ni gambar kitorang pulak! ;)

Dah selesai sesi bergambar di pelamin. Masa untuk pengantin makan beradap pulak! :)

Sesi suap menyuap! Hahaa! Tapi Nan jer yang kena suap! ;p

Ketika acara makan beradap, hujan turun membasahi bumi :) Kitorang tunggu hampir sejam. Makan buat kali kedua kali. Baru lah hujan sedikit reda. So, kitorang decided untuk beransur pulang. Straight to KL! Hehehee ;p Actually tak straight pun. Singgah Johor Premium Outlet (JPO) sekejap. Cuci-cuci mata + survey2! Hahaaa! Yang pastinya aku akan kembali semula je JPO! ;)

Untuk Nan & isteri, Selamat Pengantin Baru! Semoga dimurahkan rezeki. Dikurniakan zuriat yang soleh & solehah. Dan kekal bahagia hingga ke syurga! ;)


Thank for reading. Do comment and LIKE :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...